Ons verhaal

Van jongensdroom
aan de keukentafel

Ons verhaal is helaas niet begonnen in 1915, maar zo’n 100 jaar later in het voorjaar van 2015. Aan de keukentafel van ons ouderlijk huis raakten wij geïnspireerd door een houten zonnebril. We vonden het zo geweldig dat je een bril van hout kon maken dat we opzoek gingen naar meer mogelijkheden met hout. Al snel kwamen we uit bij houten horloges. Alles wat er bestond vonden we maar saai en veel te duur.

Hier begon onze missie om duurzame houten horloges sexy en modieus te maken en voor een eerlijke prijs aan te bieden. In mei 2015 werd 1915 watches ingeschreven bij de Kamer van Koophandel te Amsterdam en investeerden wij al ons spaargeld in de eerste 150 horloges. Na de lancering in juni 2015 kreeg de media interesse in ons start-up verhaal en meldde zich zelfs al de eerste winkel om dealer te worden.

Het logo van 1915 watches houten horloges

Naar wereldwijde bekendheid

In de eerste maand gingen onze horloges bijna viral op internet en in de media. Na de lokale media pakte ook de landelijke media ons verhaal op. Ook zagen we onze houten horloges terug op televisie. De bestellingen kwamen al snel niet alleen uit Nederland, maar ook uit Amerika, Duitsland, Nieuw-Zeeland en diverse landen in Azië.

Een leuk weetje is dat zelfs een stamhoofd in Tanzania een 1915 watch draagt.

Groei in de retail

We begonnen ons avontuur met de hoop dat vrienden en familie een houten horloge van ons zouden gaan dragen. Maar door alle aandacht rond ons avontuur bleken er veel meer mensen dan we verwacht hadden interesse te hebben in onze horloges. Dit bleef ook in de winkels niet onopgemerkt. in hoog tempo sloten winkeliers uit binnen en buitenland zich aan om een officieel verkooppunt te worden.

In de winkeletalages vallen niet alleen onze horloges op door hun unieke materialen. Ook onze display is uniek in de retail. Deze zijn namelijk volledig circulair tot stand gekomen. Alle displays maken wij van pallets die afgedankt worden door bevriende bedrijven in de Bollenstreek. Zo geven wij deze pallets een nieuw leven.

bij 1915 watches maken de onze winkel displays van afgedankt pallet hout.

Publiekswinnaar LEF2017

In 2017 was 1915 watches één van de deelnemers van starterswedstrijd LEF. Een wedstrijd waarin start-ups uit de regio Leiden het tegen elkaar opnemen. Na de selectieronde waren er 12 bedrijven over. Uiteindelijk waren wij één van de drie bedrijven die in de finale stond op het podium van de Leidsche schouwburg. Vanuit de zaal stemde het publiek uiteindelijk 1915 watches tot winnaar van LEF 2017!

Meer over LEF

Innovatief vanaf
het eerste uur

Bij 1915 watches innoveren we sinds het eerste uur. Van digitale systemen die we zelf bouwen voor het stroomlijnen van de service tot unieke producten. Al met de tweede collectie die wij uitbrachten introduceerde wij onze unieke productinnovaties met een wijzerplaat van natuursteen. Later werd dit verder uitgebreid met onderanderen denim en katoen.

In 2017 ontwierpen wij het eersten houten verpleegkundigen horloge voor de helden in de zorgsector. Een bijzonder product waarmee verpleegkundig personeel zich op de werkvloer duurzaam kan onderscheiden.

Maar 1915 watches blijft door innoveren. In 2019 hebben wij het als eerste horlogemerk voor elkaar gekregen om de as van een overledenen te kunnen verwerken op de wijzerplaat van een horloge. Op deze manier bieden wij een duurzaam herinneringsobject waarmee kostbare herinneringen tijdloos bewaard blijven.