De wintertijd komt er aan

De winter komt er aan. Waar het twee weken geleden nog 26°C was slaat vandaag het weer om naar temperaturen onder de 10 graden. In de Ardenne wordt zelfs de eerste (natte) sneeuw verwacht.

En toeval of niet, dit weekend zal ook de wintertijd weer ingaan. In de nacht van zaterdag op zondag zal om 3:00 uur de tijd een uur terug gaan naar 2:00 uur. Maar dit jaar wordt het verzetten van de klok iets anders dan voorheen. Dit komt omdat het mogelijk de laatste keer is dat we de klok gaan verzetten.

Binnen de Europesche Unie is besloten dat we af gaan stappen van het twee keer per jaar wisselen van de tijd. Hoewel het Nederlandse kabinet nog niet weet welke tijd wij en onze buurlanden gaan kiezen als de standaard tijd, is de kans wel groot dat de wintertijd de standaard tijd wordt.

Oorspronkelijk is de huidige wintertijd de tijd waar we in Nederland vandaan komen. Maar niks is nog zeker. Er moet namelijk in goed overleg met onze buurlanden gekozen worden voor een standaard tijd. Een uur tijdsverschil met bijvoorbeeld Duitsland of België zou op veel vlakken onhandig zijn.

Waarom zomer- en wintertijd

De huidige zomer- en wintertijd komt uit de jaren 70. Door de oliecrisis die er wereldwijd was moest er energie bespaard worden. Omdat het in de zomer zo vroeg licht wordt gaat er veel daglicht verloren. Door de klok een uur vooruit te zetten benutten we meer van het vroege daglicht. Hierdoor hebben we minder energie nodig voor onze verlichting.

Eén tijd veel veiliger

Uit onderzoek van Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeer (SWOV) blijkt dat er een relatie is tussen de wisseling van de zomer- en wintertijd en een stijging in de hoeveelheid verkeersongevallen. In de week na het verzetten van de klok is er in het aantal verkeersongevallen een stijging van ca. 10% tot 15% te zien. Je zou zeggen reden genoeg om de zomer-/wintertijd af te schaffen.

Wat klanten over ons zeggen

Super mooie horloges voor een nette prijs! En ook nog eens snel geleverd!

Stefan

De 1915 organisatie is erg klantvriendelijk, snelle levertijden en heel hoog serviceniveau. Helaas bleek er een klein defect aan mijn Denim watch, maar binnen twee dagen had ik een vervangende horloge inclusief de welgemeende excuses en een persoonlijke noot! Zeer fijn.

Gerben

Vriendelijke mensen, goeie service en kwaliteit

Heidi
Plaats een beoordeling
2018-10-26T08:45:48+02:00